Nazwy destrukcyjnych procesów naturalnych i ich efektów w leksykonie współczesnej polszczyzny - Danielewiczowa, Magdalena (Papers in Linguistics, 2019)
W artykule omawiane jest pole znaczeniowe wyrażeń odnoszących się do naturalnych procesów destrukcji materii oraz do efektów tych procesów we współczesnej polszczyźnie. Autorka koncentruje się głównie na czasownikach (takich jak na przykład: zgnić, spleśnieć, zjełczeć, zwietrzeć, zardzewieć) i na odpowiadających im formach nominalnych: przymiotnikowych i rzeczownikowych. Okazuje się, że wyrażenia należące do omawianego pola są w języku polskim nie tylko liczne, lecz także semantycznie wyspecjalizowane, co znajduje odbicie w ich strukturze walencyjnej i, w konsekwencji, w łączliwości. Użytkownicy języka regularnie przenoszą tego rodzaju wyrażenia na zjawiska o charakterze mentalno-duchowym (np. zgniła demokracja, zwietrzałe idee). Znaczna część omawianego w artykule słownictwa należy do najstarszego złoża polszczyzny i oparta jest na rdzeniach prasłowiańskich.