Wzorzec gatunku internetowego - Kaczmarz, Ewa (Papers in Linguistics, 2019)
Celem artykułu jest przedstawienie wzorca gatunkowego tekstu internetowego, który pozwoliłby na precyzyjną analizę genologiczną tekstów funkcjonujących w internecie. Wzorzec powstał w oparciu o koncepcję Marii Wojtak. Aspekt strukturalny uzupełniony został o kategorię metadanych, a aspekt pragmatyczny o determinanty takie, jak powiązanie analogowe, interaktywność, jednoczesność nadania i odbioru, charakterystykę kanału wraz z opisem interfejsu. W aspekcie stylistycznym zaproponowano wyznaczniki stylu wynikające z cech kanału komunikacyjnego oraz elementy stylistyczne charakterystyczne dla języka mówionego i pisanego.