Diagnoza psychologiczna w szkole z punktu widzenia etyki zawodowej i regulacji prawnych - Bednarek, Dorota (Przegląd Psychologiczny, 2022)
Cel Celem artykułu jest analiza praktyki przesiewowej diagnozy psychologicznej w szkole z punktu widzenia etyki zawodowej i regulacji prawnych. Wybrano hipotetyczny przykład (oparty na faktach) reprezentujący typową praktykę psychologiczną w szkole. Opisano zarówno rozwiązania niewłaściwe, jak i zaproponowano strategie zgodne z prawem i etyką zawodową. Tezy Psychologiczne badania przesiewowe są koniecznym elementem pracy psychologa szkolnego. Pozwalają na ocenę potrzeb związanych z edukacją, rozwojem emocjonalnym i dobrostanem. Są podstawą do wdrożenia oddziaływań i interwencji odpowiadających na potrzeby zarówno indywidualnych uczniów, grupy rówieśniczej, jak i klimatu organizacji. Odpowiednio opracowane informacje zdobyte w badaniach przesiewowych pozwalają na tworzenie adekwatnych planów wychowawczych, przeciwdziałaniu negatywnym zjawiskom społecznym, wspieraniu rozwoju społeczno-emocjonalnego dzieci. Należy mieć jednak świadomość, że zdobywanie wrażliwych informacji o uczniu i jego otoczeniu społecznym jest procesem, który musi przebiegać w poszanowaniu prywatności, zgodnie z etyką zawodową psychologa i prawem. W związku ze złożoną rolą psychologa szkolnego związanego relacją profesjonalną z uczniami, rodzicami, nauczycielami i dyrektorem placówki łatwo o naruszenie skomplikowanych zasad etycznych. Konkluzja Realizując czynności zawodowe, psycholog powinien respektować prawa klienta. Wnikanie w prywatność wymaga uzyskania poinformowanej zgody po udzieleniu wyczerpujących informacji o celu i zakresie badania. Uczniowie powinni rozumieć, że mają prawo do odmowy, nawet jeśli zgodę wyrazili rodzice. Tajemnica wymaga, by uczeń i jego rodzicie rozumieli, czy informacje poufne zostaną komuś przekazane (np. nauczycielom). Szacunek oznacza m.in. prawo ucznia i rodziców do uzyskania informacji zwrotnej od psychologa w sposób maksymalizujący korzyści. Przestrzeganie tych zasad prowadzi do poszanowania integralności osoby ucznia i podniesienia jakości usług psychologicznych w szkole.