Wspierająca interakcja społeczna jako pojęcie służące opisaniu sytuacji osób w kryzysie niepłodności - Malina, Alicja (Przegląd Psychologiczny, 2023)
Cel: Niniejszy artykuł przedstawia definicje i uzasadnienie konieczności wprowadzenia do obiegu naukowego autorskiego pojęcia: wspierającej interakcji społecznej (supportive social interaction). Wspierająca interakcja społeczna rozumiana jest jako interakcja grupowa obejmująca mówienie lub słuchanie w nieformalnym i pozbawionym osądu środowisku, co wiąże się z koniecznością, a zarazem daje możliwość, wzajemnego ujawniania przeżyć, potrzeb czy przekonań osobistych osób uczestniczących w tej interakcji oraz skutkuje redukcją stresu. W artykule wskazano różnicę pomiędzy tradycyjnymi ujęciami wsparcia a wspierającymi interakcjami społecznymi oraz znaczenie tychże w procesie leczenia niepłodności. Tezy: Wspierające interakcje społeczne, których warunkiem koniecznym jest zajście ujawniania, różnią się jakościowo i funkcjonalnie od tradycyjnie ujmowanego wsparcia. Jednocześnie stanowią źródło redukcji stresu w procesie leczenia niepłodności metodami wspomaganego rozrodu. Konkluzja: W kontekście leczenia niepłodności znaczenia nabierają wspierające interakcje społeczne. Proponowane pojęcie stanowi niezbędny element służący opisowi funkcjonowania osób w kryzysie niepłodności.