Poczucie koherencji oraz dojrzałość żywieniowa a poczucie stresu wśród młodych dorosłych - Mańkowska, Beata (Przegląd Psychologiczny, 2023)
Cel: Celem badań było ustalenie zależności pomiędzy poczuciem koherencji, dojrzałością żywieniową a poczuciem stresu w grupie młodych dorosłych, z uwzględnieniem sposobu odżywiania się. Ostatecznie wysiłki badawcze miały na celu sprawdzenie siły predykcji testowanych zmiennych wobec stresu. Metoda: Badanie przeprowadzono w grupie 100 osób w wieku 20–33 lat stosujących dietę wegetariańską lub mięsną. Zastosowano Kwestionariusz Poczucia Koherencji Antonovsky’ego, Kwestionariusz Dojrzałości Żywieniowej (Potocka i Najder, 2016) oraz Kwestionariusz Poczucia Stresu (Plopa i Makarowski, 2010). Wyniki: Wyniki wskazują na istotnie niższe natężenie napięcia emocjonalnego, stresu intrapsychicznego, zewnętrznego i ogólnego poczucia stresu oraz istotnie wyższe wskaźniki poczucia koherencji i dojrzałości żywieniowej w grupie wegetarian. Ponadto stwierdzono, że dojrzałość żywieniowa jest ujemnie skorelowana z poczuciem stresu, natomiast poczucie koherencji jest dodatnio skorelowane z dojrzałością żywieniową. Ostatecznie wykazano, że poczucie koherencji odgrywa ważną rolę w przewidywaniu stresu doświadczanego przez młodych dorosłych. Wnioski: Badania dostarczyły istotnej wiedzy na temat związku pomiędzy postawami wobec odżywiania a doświadczaniem stresu w grupie młodych dorosłych.