Wpływ emocjonalnego i racjonalnego sposobu przetwarzania informacji na dwa rodzaje gatunkowizmu - Broncel, Alicja; Trojan, Maciej; Bojarski, Szymon; Sikorska, Julia (Przegląd Psychologiczny, 2025)
Cel: W niniejszym badaniu sprawdzaliśmy, czy sposób przetwarzania informacji i emocje wpływają na poziom gatunkowizmu antropocentrycznego (tendencji do priorytetyzowania ludzi względem innych gatunków) i faworyzującego zwierzęta domowe (skłonności do priorytetyzowania zwierząt towarzyszących względem pozostałych gatunków). Metoda: Badani (N = 499), losowo przydzieleni do jednego z trzech warunków, rozstrzygali siedem dylematów moralnych i oceniali status moralny, wzbudzaną sympatię, zdolności odczuwania bólu i inteligencję występujących gatunków (psa, niedźwiedzia, ryby i szczura). Wyniki: Osoby kierujące się emocjami (vs. logiką) wykazywały wyższy poziom gatunkowizmu faworyzującego zwierzęta domowe. Nie zaobserwowaliśmy odwrotnej zależności dla gatunkowizmu antropocentrycznego. Emocje odczuwane wobec gatunków miały zaś znaczenie tylko dla gatunkowizmu faworyzującego zwierzęta domowe w warunkach myślenia emocjonalnego. Konkluzja: Badania jedynie częściowo potwierdziły zależności opisane w literaturze. Sugerujemy wykorzystanie bardziej obiektywnych metod manipulacji w dalszych badaniach gatunkowizmu.