Mobbing i satysfakcja z pracy: rola postrzeganego wsparcia organizacyjnego - Skuzińska, Anna (Przegląd Psychologiczny, 2025)
Cel: Satysfakcja z pracy jest istotnym korelatem dobrostanu pracowników i ich zachowań w organizacji. Intensywne, negatywne relacje w pracy (mobbing) mogą obniżać satysfakcję z pracy. Postrzegane wsparcie organizacyjne (POS) jest jednym z czynników potencjalnie modyfikujących tę relację (Kurtessis i in., 2017), jednak pełniona przez nie rola w związku łączącym mobbing w pracy z satysfakcją z pracy nie jest nadal jednoznacznie rozstrzygnięta (Francis, 2014). Celem niniejszego badania jest zatem weryfikacja hipotezy o moderującej roli postrzeganego wsparcia organizacyjnego w relacji między mobbingiem (intensywnymi negatywnymi działaniami) a satysfakcją z pracy. Metoda: W anonimowym przekrojowym kwestionariuszowym badaniu uczestniczyło n = 203 pracowników administracji. Wykorzystano Kwestionariusz działań negatywnych NAQ, Skalę postrzeganego wsparcia organizacyjnego, Skalę satysfakcji z pracy i Skalę afektu w pracy. W celu weryfikacji hipotezy przeprowadzono hierarchiczną analizę regresji w programie SPSS 29.0. Wyniki: Istotny efekt interakcji negatywnych działań z POS dotyczył satysfakcji z pracy i afektu negatywnego, jednak ochronna rola wsparcia ujawniła się tylko w obszarze niskiej intensywności negatywnych działań. Satysfakcja z pracy niewspieranych pracowników spadała szybciej niż pracowników wspieranych, u tych ostatnich nie była ona istotnie związana z doświadczanymi negatywnymi działaniami. Ekspozycja na negatywne działania nasilała afekt negatywny zarówno u pracowników z niskim, jak i z wysokim poziomem POS. U pracowników postrzegających wysokie wsparcie organizacyjne i doświadczających intensywnych działań wymierzonych w pracę pojawił się odwrócony buforowy efekt wsparcia. Nie stwierdzono interakcji dla afektu pozytywnego. Konkluzja: Na podstawie zebranych danych, z dużą ostrożnością, można stwierdzić, że postrzegane wsparcie organizacyjne w bardzo ograniczonym stopniu chroni pracowników doświadczających intensywnych negatywnych działań w pracy przed obniżeniem satysfakcji z pracy, może ono także, w niektórych przypadkach nasilać napięcie i negatywne emocje u pracowników. Badania moderującej roli POS w relacji mobbingu w pracy z satysfakcją z pracy powinny uwzględniać zarówno trzy składowe konstruktu satysfakcji z pracy, jak i różne rodzaje negatywnych działań (wymierzone w pracę i sferę osobistą pracownika) ze względu na zróżnicowane związki między tymi zmiennymi.