Związek samoregulacji promocyjnej i prewencyjnej z kształtowaniem pracy: mediacyjna rola tolerancji niejednoznaczności - Kabzińska, Zofia (Przegląd Psychologiczny, 2025)
Cel: Celem badania było odnalezienie indywidualnych predyktorów kształtowania pracy, rozumianego jako aktywne wprowadzanie przez pracownika zmian we właściwościach wykonywanej przez niego pracy. Kształtowanie pracy to oddolne działania podejmowane przez pracownika w celu zmodyfikowania swojego stanowiska pracy tak, żeby było lepiej dostosowane do jego umiejętności, potrzeb i preferencji. Według przyjętego modelu teoretycznego inicjatywy te obejmują trzy obszary: kształtowanie zadań, relacji oraz myślenia o pracy. Metoda: W badaniu wzięło udział 558 osób pracujących, w wieku 18–76 lat (M = 40,1; SD = 11,7). Do pomiaru badanych zmiennych wykorzystano: Kwestionariusz kształtowania pracy Kasprzak, Michalaka i Mindy, Skalę samoregulacji promocyjnej i prewencyjnej Kolańczyk, Bąka i Brzezińskiej oraz Kwestionariusz tolerancji niejednoznaczności w sytuacji podejmowania decyzji zawodowych Xu i Traceya. Wyniki: Samoregulacja promocyjna, prewencyjna oraz siła motywacji były, w testowanych modelach mediacji, predyktorami zarówno tolerancji niejednoznaczności, jak i kształtowania pracy. Potwierdzono również istnienie pośredniego związku samoregulacji promocyjnej, prewencyjnej i siły motywacji z kształtowaniem pracy – poprzez mediator (tolerancję niejednoznaczności). Konkluzja: Otrzymane wyniki pozwalają lepiej zrozumieć czynniki sprzyjające kształtowaniu pracy. Sugerują również, że wzmacnianie osobistych zasobów pracowników może przyczynić się do efektywnego kształtowania pracy w organizacjach.