Moderacyjna rola samooceny w relacji klimatu organizacyjnego i upokorzenia w pracy. Analiza wielogrupowego modelowania równań strukturalnych - Żenda, Aleksandra; Kożusznik, Barbara; Paliga, Mateusz; Blukacz, Mateusz (Przegląd Psychologiczny, 2025)
Cel: W badaniu sprawdzono, w jaki sposób wymiary klimatu organizacyjnego i upokorzenia w pracy są ze sobą powiązane oraz czy samoocena jednostki moderuje ten związek, aby ustalić, czy samoocena pełni funkcję bufora chroniącego przed niekorzystnymi sytuacjami w pracy. Metoda: W badaniu wzięło udział 672 pracowników zatrudnionych na umowę o pracę, którzy wypełnili kwestionariusze za pośrednictwem panelu badawczego. W tym przekrojowym badaniu wykorzystano trzy miary: Kwestionariusz klimatu organizacyjnego, Inwentarz upokorzenia oraz Skalę poczucia własnej wartości i kompetencji. Wyniki: Badanie wykazało, że klimat organizacyjny pozytywnie koreluje z negatywnymi doświadczeniami pracowników. Wyniki badania ujawniły, że to głównie problemy ze współpracownikami i organizacją pracy były predyktorami doświadczeń upokorzenia w pracy, podczas gdy trudne relacje z przełożonymi przekładały się na poczucie upokorzenia tylko u osób z niską samooceną. Ponadto, w badaniu zbadano rolę samooceny w buforowaniu stresu oraz trudnych emocji w pracy i stwierdzono, że chociaż istniała pozytywna korelacja między klimatem organizacyjnym a samooceną, to nie było ogólnego buforującego wpływu samooceny na związek między klimatem organizacyjnym a upokorzeniem w pracy. Wnioski: Rozwijanie poczucia własnej wartości wśród pracowników jest ważne, ponieważ może prowadzić do zwiększenia kreatywności, produktywności i satysfakcji z pracy. Jednak niniejsze badanie wykracza poza buforującą rolę samooceny i pokazuje, że wysoka samoocena również może przyczyniać się do trudnych stanów, takich jak upokorzenie. Biorąc pod uwagę przekrojowy charakter tego badania, wnioski powinny być interpretowane z uwzględnieniem ograniczeń i są przedstawiane przede wszystkim z teoretycznego punktu widzenia. Warto zaznaczyć, że praca ta jest jedną z niewielu, które poruszają temat upokorzenia w pracy i jego organizacyjnych korelatów, a także koresponduje z teoriami, które rzucają światło na optymalny i wysoki poziom samooceny.