Cechy osobowości jako predyktory uważności u Mistrzów Świata Sztuki Iluzji FISM - Napora, Wojciech; Julia, Guilhem (Przegląd Psychologiczny, 2021)
Cel Celem badania było sprawdzenie, jak cechy osobowości modelu Wielkiej Piątki wiążą się z poziomem uważności u Mistrzów Świata Sztuki Iluzji FISM. Metoda Uczestnikami byli laureaci FISM (N = 50) z 20 krajów. Do pomiaru cech osobowości i uważności, odpowiednio, użyto International Personality Item Pool Big Five Markers 50 (IPIP-BFM-50) oraz Skali Uważnej Obecności (MAAS). Wyniki Analiza regresji wykazała, że stabilność emocjonalna i sumienność wyjaśniają 47% uważności u laureatów FISM. Wnioski Tylko dwie cechy osobowości przewidywały uważność u badanych iluzjonistów, co należy interpretować jako wynik wstępny.