Dieta wegetariańska i jej związki z cechami osobowości u kobiet - Kozioł, Aldona; Błońska, Katarzyna (Przegląd Psychologiczny, 2021)
Cel Celem badania było ustalenie czy weganie, wegetarianie i osoby odżywiające się w sposób tradycyjny różnią się od siebie pod względem cech osobowości oraz poziomu dyrektywności. Metoda Przeprowadzono badanie z udziałem 1075 kobiet. Osoby badane testowano przy użyciu kwestionariusza Dyrektywności Raya (1981) oraz skali TIPI-PL (Sorokowska i in., 2014) skonstruowanej do pomiaru cech Wielkiej Piątki. Wyniki Uzyskane wyniki wykazały, że kobiety odżywiające się w sposób wegański cechują się najwyższym poziomem otwartości na doświadczenie. Najniższy zaś reprezentują badane spożywające mięso. Konkluzje Kobiety będące na diecie tradycyjnej prezentują wyższy poziom sumienności w odróżnieniu do kobiet stosujących diety roślinne. Najwyższy poziom dyrektywności uzyskały osoby badane stosujące się do diety tradycyjnej.