Perfekcjonizm w teorii i badaniach - Kwarcińska, Karolina; Sanna, Katarzyna; Kamza, Anna; Piotrowski, Konrad (Przegląd Psychologiczny, 2022)
Cel Celem prezentowanego artykułu jest usystematyzowanie wiedzy na temat perfekcjonizmu – względnie stałej tendencji do stawiania sobie lub innym nierealistycznych oczekiwań. W artykule dokonano przeglądu prowadzonych w ostatnich latach badań oraz zaprezentowano ewolucję poglądów na rozwój i znaczenie perfekcjonizmu dla przystosowania jednostki. Tezy Wiedza na temat perfekcjonizmu ciągle się poszerza, co sprawia, że konieczne jest opisanie historii badań nad tym zjawiskiem, ewolucji sposobów myślenia i powstałych na przestrzeni ostatnich dekad modeli teoretycznych. W literaturze polskiej jest stosunkowo mało publikacji na ten temat, a prezentowany artykuł ma na celu przynajmniej częściowe wypełnienie tej luki. W rozważaniach prezentujemy również wyniki badań nad związkiem perfekcjonizmu z ważnymi dla funkcjonowania człowieka obszarami, takimi jak zdrowie, praca czy relacje interpersonalne, oraz wskazujemy na czynniki związane z rozwojem tej charakterystyki. Prezentujemy także najpopularniejsze narzędzia do pomiaru perfekcjonizmu. Konkluzja Perfekcjonizm, początkowo postrzegany jako dyspozycja jednoznacznie negatywna i traktowana jako predyktor psychopatologii, w świetle prowadzonych w ostatnich latach badań powinien być traktowany jako złożona charakterystyka osobowościowa, która manifestuje się na różne sposoby, w tym również pozytywne i adaptacyjne.