Wzajemne porozumienie i współpraca pacjenta i psychoterapeuty w psychoterapii. Ocena dobroci pomiaru kwestionariuszem Przymierza w działaniu - Prusiński, Tomasz (Przegląd Psychologiczny, 2022)
Cel Niniejszy artykuł prezentuje zebrane z kilku dotychczasowych publikacji oraz z obecnie przeprowadzonych analiz efekty pracy nad polską adaptacją kwestionariusza WAI. Narzędzie po kilku latach prowadzonych badań z jego użyciem i estymacji właściwości psychometrycznych może być rekomendowane do prowadzenia pomiaru jakości relacji psychoterapeutycznej. Tezy Podkreśla się ważną funkcję relacji psychoterapeutycznej wobec uzyskiwania pozytywnych efektów leczenia problemów zdrowotnych. Na świecie istnieje wiele narzędzi pozwalających oszacować jakość relacji psychoterapeutycznej. Polscy psychologowie i psychoterapeuci nie dysponowali do tej pory takimi narzędziami. Konkluzje Analiza rzetelności trzech spośród czterech wersji kwestionariusza (WAI-PC, WAI-PT, WAI-R, WAI-SUM) wykazała, że pomiar dokonany skalą można uznać za rzetelny. Przedstawiono dowody weryfikujące strukturę przymierza w działaniu. Konfirmacyjna analiza czynnikowa potwierdziła trzydymensjonalną strukturę przymierza psychoterapeutycznego. Kwestionariusz WAI wykazał się zadowalającą trafnością teoretyczną. Kwestionariusz WAI w wersji 36-itemowej jest spójnym narzędziem, które z powodzeniem może być stosowane w badaniach naukowych.