Próby w badaniach psychologicznych – wnioski i rekomendacje płynące z przeglądu literatury - Świderska, Joanna; Puchalska, Magdalena; Grzegorczyk, Maciej; Szałek, Zuzanna; Nadolna, Natalia; Andryszkiewicz, Martyna; Jastrzębska, Maria; Szablowski, Przemysław; Śmigrodzka, Maja (Przegląd Psychologiczny, 2023)
Cel: Celem przeglądu była identyfikacja elementów występujących w opisach procedury badania i próby oraz sformułowanie na tej bazie rekomendacji dla autorów. Metoda: Badanie przeprowadzono zgodnie ze standardem PRISMA. Łącznie przeanalizowano 305 artykułów polskich badaczy z czterech czasopism, z czego 230 zostało poddanych krytycznej ocenie. Ostateczne analizy dotyczyły 295 opisów badań. Wyniki: Analizy wykazały, że najczęściej badacze raportują: procedurę badania, zastosowaną metodę doboru i wielkość próby, formę badania, a z cech socjodemograficznych: płeć i wiek. Konkluzje: Wnioski z analiz i doświadczenia z przeglądu pozwoliły sformułować rekomendacje w zakresie wyczerpującego metodologicznie opisu procedury i próby.