Predyktory korzystania z mediów informacyjnych podczas pandemii COVID-19. Krótki raport z badań - Iwanowska, Magdalena; Kondratowicz, Blanka; Zawadzka, Anna Maria (Przegląd Psychologiczny, 2023)
Cel: Celem badania była analiza wybranych celów osobistych oraz lęków i zmartwień związanych z COVID-19 jako predyktorów korzystania z mediów informacyjnych w trakcie kryzysu zdrowotnego, jakim była pandemia COVID-19. Metoda: Badanie miało korelacyjny charakter i zostało przeprowadzone online na próbie 371 uczestników (Mwiek = 28,88, SDwiek = 10,25). Wyniki: Wyniki pokazały, że zgodnie z przewidywaniami ważność celu zdrowie oraz poziom lęków i zmartwień związanych z COVID-19 pozytywnie przewidywały korzystanie z mediów informacyjnych. Z kolei ważność celu ekscytujące życie negatywnie przewidywała korzystanie z mediów informacyjnych podczas pandemii. Nie znaleziono istotnej zależności między preferencją celu bezpieczeństwo a korzystaniem z mediów informacyjnych. Jednakże badanie ujawniło, że lęki i zmartwienia związane z COVID-19 częściowo pośredniczyły w związku między ważnością celu bezpieczeństwo a korzystaniem z mediów informacyjnych. Wnioski: Badanie potwierdziło, że zarówno ważność celów osobistych, jak i odczuwanie negatywnych emocji związanych z kryzysem odgrywają istotną rolę w zrozumieniu, a także dlaczego ludzie korzystają z mediów informacyjnych w sytuacjach kryzysowych. W raporcie omówiono ograniczenia badania oraz implikacje teoretyczne i praktyczne.