Wiara w mity psychologiczne wśród studentów – porównanie studentów psychologii i innych kierunków - Adamczyk, Agata; Barakat, Hanna; Bejnar, Alicja (Przegląd Psychologiczny, 2024)
Cel: Popularyzowanie niepopartych naukowo treści staje się coraz bardziej powszechne w dobie globalnego dostępu do Internetu. Identyfikacja i dowodzenie fałszywości mitów psychologicznych powinny być istotnym elementem edukacji osób kształcących się w kierunku zawodu psychologa. W poniższym badaniu sprawdzono, czy istnieją różnice w identyfikowaniu mitów psychologicznych między studentami psychologii i innych kierunków. Metoda: W badaniu wzięło udział 331 osób, w tym 132 studentów psychologii i 199 studentów innych kierunków. Do określenia wiary w mity psychologiczne wykorzystano kwestionariusz stworzony na podstawie opracowania Lilienfelda i in. (2017), składający się z 17 stwierdzeń – 10 mitów i 7 faktów, których prawdziwość badani oceniali za pomocą ankiety internetowej. Wyniki analizowano z wykorzystaniem statystyki testu t-Studenta dla prób niezależnych. Wyniki: Odpowiedzi ankietowanych wskazały na niewielką różnicę między średnimi poprawnych odpowiedzi wśród grup studentów psychologii a pozostałych kierunków wraz z umiarkowaną wielkością efektu. Konkluzja: Wyniki potwierdziły hipotezę mówiącą, że studenci psychologii mniej wierzą w mity psychologiczne. Badanie pokazało jednak, iż błędna identyfikacja popularnych mitów psychologicznych wśród osób młodych jest powszechna i może świadczyć o potrzebie interwencji dydaktycznej.