Alfa Cronbacha – co daje dobre wyniki? Kilka uwag dotyczących budowania kwestionariuszy psychologicznych - Rak, Tomasz; Wrześniowski, Szymon (Przegląd Psychologiczny, 2023)
Cokolwiek mierzy alfa Cronbacha – nie jest to spójność wewnętrzna, powszechnie błędnie rozumiana w psychologii jako średnia siła związków pomiędzy pozycjami kwestionariusza. W tym artykule badamy powody, dla których rozumienie alfa jako spójności wewnętrznej jest błędne i skupiamy się na działaniu inflacji (przeszacowania) współczynnika alfa w praktyce. Na bazie symulacji komputerowych określiliśmy dokładny (wspólny) wpływ na wartość alfa: liczby respondentów, zakresu skal pomiarowych (Likerta), liczby pytań w kwestionariuszu (itemów) oraz średniej korelacji między pozycjami. Wyniki potwierdzają występowanie inflacji poziomu alfa ze względu na liczbę pytań: alfa osiąga zadowalające wartości nawet przy minimalnej spójności wewnętrznej, jeśli w kwestionariuszu jest dużo itemów. Sugerujemy, że w przypadku słabych narzędzi pomiarowych rzetelność może być przeszacowywana ze względu na prezentowany tu krzywolinowy wzrost alfa. Liczba osób badanych i zakres skali nie miały wpływu na wartość alfa.