Kapitał psychologiczny pracowników a dobrostan zawodowy. Moderacyjna rola trybu pracy - Zwardoń-Kuchciak, Olga; Hauk, Mateusz (Przegląd Psychologiczny, 2025)
Cel: Obecnie, w czasach dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości, zadbanie o dobrostan zawodowy pracowników staje się jednym z kluczowym zadań pracodawców. Organizacje systematycznie poszukują sposobów dbania o swoich pracowników, a odpowiedź na pytanie, jakie czynniki mają istotne znaczenie w kształtowaniu dobrostanu zawodowego, szczególnie w kontekście trybu pracy, wydaje się być niezwykle istotna w odniesieniu do funkcjonowania współczesnych organizacji. Metoda: W badaniu wykorzystano Kwestionariusz dobrostanu zawodowego, który bada subiektywną ocenę własnej pracy i jej otoczenia. Dodatkowo, do oszacowania kapitału psychologicznego i jego poszczególnych składowych wykorzystano Kwestionariusz kapitału psychologicznego. Tryb pracy zweryfikowano za pomocą pytania zamkniętego zawartego w ankiecie. W badaniu wzięły udział 162 osoby – 111 kobiet i 51 mężczyzn, w wieku od 21 do 55 lat (M = 35; SD = 7,63). Wyniki: Wyniki potwierdziły pozytywny związek kapitału psychologicznego z dobrostanem zawodowym oraz różnicujący wpływ trybu pracy na dobrostan zawodowy. Jeśli chodzi o moderującą rolę trybu pracy w relacji pomiędzy kapitałem psychologicznym a dobrostanem w pracy, wyniki wskazały na istotne pośrednie skutki pracy zdalnej i hybrydowej. Konkluzje: Otrzymane wyniki wskazują na potrzebę prowadzenia dalszych analiz i pogłębionej eksploracji relacji pomiędzy kapitałem psychologicznym, dobrostanem pracowników i trybem pracy. Jednocześnie uzyskane rezultaty niosą ze sobą istotne implikacje praktyczne dla pracodawców, działów HR i menedżerów, dostarczając choćby wskazówek na temat różnicowania działań rozwojowych i wspierających, ukierunkowanych na utrzymanie lub zwiększenie dobrostanu, w zależności od trybu pracy.