Odwaga a konstruowanie kariery przez młodych dorosłych: mediacyjny efekt samoregulacji promocyjnej i prewencyjnej - Paszkowska-Rogacz, Anna (Przegląd Psychologiczny, 2025)
Cel: Celem niniejszego badania było określenie zależności między poziomem odwagi a czterema kluczowymi komponentami procesu konstrukcji kariery: (a) krystalizacją obrazu siebie jako pracownika, (b) eksplorowaniem obszarów zawodowych, (c) podejmowaniem decyzji dotyczących wyboru ścieżki zawodowej oraz (d) przygotowaniem do wykonywania pracy. Dodatkowo, badanie miało na celu ocenę mediacyjnej roli samoregulacji promocyjnej i prewencyjnej w tych zależnościach. Metoda: W badaniu wzięło udział 300 młodych dorosłych osób (158 kobiet i 142 mężczyzn) w wieku od 18 do 29 lat (M = 25,14; SD = 3,11). Do przeprowadzenia badania wykorzystano Inwentarz konstrukcji kariery (IKK), Kwestionariusz odwagi oraz Skalę samoregulacji promocyjnej i prewencyjnej. Wyniki: Analizy wykazały silny, pozytywny związek między odwagą a czterema komponentami konstrukcji kariery. Samoregulacja promocyjna okazała się mediatorem we wszystkich badanych zależnościach. Natomiast w przypadku samoregulacji prewencyjnej nie stwierdzono efektu mediacji dla zmiennej dotyczącej krystalizacji obrazu siebie jako pracownika. Konkluzja: Wyniki te sugerują, że odwagę można interpretować jako adaptacyjne zachowanie wspierające radzenie sobie z zadaniami związanymi z rozwojem kariery oraz dostosowywaniem się do zmieniających się warunków pracy i życia zawodowego. Ponadto wykazano, że oba systemy samoregulacji – ukierunkowany na osiągnięcia i aspiracje oraz skupiony na powinnościach i bezpieczeństwie – pośredniczą w zależnościach między odwagą a wielowymiarowym procesem konstruowania kariery, choć w różnym stopniu w zależności od analizowanego aspektu.