Różnicowanie pacjentów z chorobą afektywną jednobiegunową (ChAJ) i dwubiegunową (ChAD) na podstawie testu OPCRIT - Grudniewski, Kacper; Pieprz, Natalia; Dąbrowska, Katarzyna; Radecka, Paulina; Wesołowski, Jakub; Zwiech, Dominika; Pawlak, Joanna; Miechowicz, Izabela (Przegląd Psychologiczny, 2025)
Cel: Częstość występowania choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) szacuje się na 2% w populacji światowej, natomiast choroby afektywnej jednobiegunowej (ChAJ) na 3,8%. Mimo powszechności tych schorzeń częstość konwersji diagnozy z ChAJ na ChAD wynosi około 6,5%. Celem badania było zidentyfikowanie za pomocą kwestionariusza OPCRIT (The Operational Criteria Diagnostic Checklist) dodatkowych elementów poza kryteriami diagnostycznymi, które umożliwiłyby lepsze różnicowanie obu grup pacjentów. Metoda: Przeanalizowano odpowiedzi 587 osób z ChAD oraz 250 osób z ChAJ. Do analizy danych zastosowano test Manna-Whitneya, test niezależności χ² (chi-kwadrat) oraz test Fishera-Freemana-Haltona wraz z poprawką Bonferroniego. Przeprowadzono również analizę ROC i obliczono pole pod krzywą ROC (AUC) oraz wyznaczono optymalny punkt odcięcia wraz z czułością i swoistością. Obliczenia wykonano przy użyciu oprogramowania PQStat (v. 1.8.6, PQStat Software) oraz Statistica (v. 13.3, TIBCO). Wyniki: Analizując poszczególne części kwestionariusza OPCRIT, zidentyfikowano jego składowe, które w sposób precyzyjny mogą posłużyć do postawienia diagnozy ChAD. Sformułowano również pytania, które początkowo wydawały się mniej istotne diagnostycznie, jednak analiza statystyczna wykazała istotne różnice w odpowiedziach obu grup pacjentów. Konkluzje: Wykorzystanie kwestionariusza OPCRIT w procesie diagnostycznym pozwala na precyzyjne różnicowanie pacjentów z ChAD i ChAJ. Zastosowanie OPCRIT może bezpośrednio przyczynić się do zwiększenia częstości trafnych diagnoz ChAD.