Istotnie statystyczna moc testu – analiza mocy i jej miejsce w przyborniku badacza oraz interpretacja (nie)istotności statystycznej przy małej (dużej) mocy testu - Jarmakowska-Kostrzanowska, Lilianna (Przegląd Psychologiczny, 2021)
Cel W prezentowanym artykule przyjęto dwa zasadnicze cele – zarysowanie problematyki mocy testu statystycznego oraz omówienie podstawowych problemów związanych z analizą mocy nowym–starym narzędziem. Nowym – w typowym warsztacie badacza, lecz jednocześnie starym, ponieważ znanym już w statystyce. W pracy omówiono także techniczną stronę analizy mocy i jej umiejscowienia względem p-wartości. Tezy Moc i analiza mocy oraz istotność statystyczna są pojęciami z dwóch różnych szkół statystyki, które łącznie tworzą paradygmat testowania istotności hipotezy zerowej (NHST). Niespójność szkół składających się na ten paradygmat przysparza problemów w interpretacji wyników testu. Konkluzje Wprawdzie analiza mocy pozwala na wyznaczenie potrzebnej wielkości próby, ale późniejsza interpretacja wyników testu nie jest łatwa. Trudno jednoznacznie wskazać, jak należy interpretować wynik nieistotny statystycznie przy dużej mocy testu lub istotny statystycznie wynik przy małej mocy testu. Oprócz tego moc testu ani nie uprawdopodabnia wyniku istotnego statystycznie wyniku, ani też nie obala hipotezy zerowej, gdy wynik jest nieistotny statystycznie.