Psychoterapia w ujęciu psychodynamicznym. Przypadek kompulsywnej masturbacji u pacjenta z rysem osobowości obsesyjno-kompulsywnej - Kamasz, Ewelina; Pilarska, Natalia (Przegląd Psychologiczny, 2022)
Cel Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie przypadku pacjenta cierpiącego z powodu rysu osobowości obsesyjno-kompulsywnej z towarzyszącą kompulsywną masturbacją oraz ukazanie metod pracy terapeutycznej z pacjentem w ujęciu psychodynamicznym. Metoda Przedstawiono najważniejsze elementy wywiadu diagnostycznego oraz metody pracy bazujące na podejściu psychodynamicznym. Obszar pracy psychoterapeutycznej koncentrował się wokół problematyki lęku i poczucia winy związanych z bliskością seksualną oraz kompulsywną masturbacją i konsumowaniem treści pornograficznych. Wyniki Pacjentowi udało się osiągnąć część założonych wraz z psychoterapeutką celów. W wyniku dotychczasowego postępowania terapeutycznego mężczyzna uzyskał lepszy wgląd w czynniki kształtującego jego funkcjonowanie i pożycie seksualne. Konkluzje Wczesnodziecięca sytuacja psychologiczna pacjenta miała istotne znaczenie dla rozwoju jego dziecięcej seksualności, co ostatecznie miało swoje odzwierciedlenie w konstrukcji jego osobowości i dysfunkcjach seksualnych, z jakimi mierzył się w dorosłym życiu.