Sprawność postępowania przed sądami administracyjnymi w czasach epidemii COVID-19 - Krzykowski, Przemysław (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Wydarzenia ostatnich miesięcy, w tym w szczególności trwająca od marca 2020 r. epidemia COVID-19 oraz od 24 lutego 2022 r. wojna na Ukrainie, przyspieszyły szereg działań ze strony ustawodawcy, których celem jest pełna cyfryzacja postępowania przed sądami administracyjnymi. Środki komunikacji elektronicznej, umożliwiają bowiem zorganizowanie sytemu wymiaru sprawiedliwości w taki sposób aby umożliwić obywatelowi szerszy dostęp do sądu oraz sprawniejsze rozpoznanie jego sprawy, pomimo ograniczeń wynikających z kolejnych fal zakażeń koronawirusem. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie: czy stosowanie przez sądy administracyjne dotychczasowych regulacji prawnych zawartych w przepisach ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 Prawo o postepowaniu przed sądami administracyjnymi (t.j. Dz.U. z 2022 r., poz. 329) umożliwiających rozpoznanie spraw na posiedzeniu niejawnym oraz nowych zasad rozpoznawania spraw wprowadzonych specustawą z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (t.j. Dz.U. z 2021 r., poz. 2095) - ma istotny wpływ na sprawność postępowania w sądownictwie administracyjnym.