O potrzebie racjonalnej kryminalizacji „przygotowania” w prawie karnym - Werbel-Cieślak, Marta (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Przedmiotem i celem niniejszego opracowania jest zwrócenie uwagi na prawne aspekty dotyczące kryminalizacji przygotowania się sprawcy do popełnienia przestępstwa. Aktualny kształt przepisów oraz linii orzecznictwa jest w wymienionym zakresie niewystarczający, zatem uwagi wymagają rozważania odnoszące się zwłaszcza do zależności, jakie zarysowują się pomiędzy wysokością zagrożenia karnego danego typu czynu zabronionego a przepisami, które takiej odpowiedzialności nie przewidują. Przedstawione wnioski zostaną sformułowane w oparciu o analizę aktualnych regulacji prawnych właściwych w wymienionym zakresie. W konkluzji rozważań sformułowano również wnioski de lege ferenda podejmujące próbę udzielenia odpowiedzi na pytanie o zakres penalizacji przygotowania do popełnienia czynu zabronionego w prawie karnym.