Urynkowienie relacji uczuciowych i fizycznych jako wyzwanie dla prawa prywatnego - Kurosz, Krzysztof; Matysiak, Wiktor P. (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Tradycyjne podejście prawa prywatnego, uznające umowy mające za przedmiot odpłatne relacje uczuciowe i fizyczne, za sprzeczne z zasadami współżycia społecznego, może w przyszłości ulec zmianie ze względu na kilka czynników. Jednym z nich jest presja prawa podatkowego i zmieniającej się praktyki organów podatkowych w podejściu do tych rodzajów pracy seksualnej, które nie posiadają cech tradycyjnie rozumianej prostytucji. Innym czynnikiem jest wzrost znaczenia gospodarki cyfrowej, w tym rozwój działalności polegającej na świadczeniu przez Internet usług powiązanych w różnym stopniu z kwestią seksualności. Kolejnym jest duże zróżnicowanie rozmaitych typów związków uczuciowych i fizycznych, w których trudno o wytyczenie jasnej granicy między konkubinatem a związkiem opierającym się wyłącznie na odpłatnym utrzymywaniu długotrwałej fizycznej relacji. Jeszcze innym jest analizowana od pewnego czasu kwestia asystentury seksualnej dla osób z niepełnosprawnościami, która wiąże analizowane zagadnienie z nie branym dotychczas pod uwagę odmiennym kontekstem zdrowotno – etycznym. Celem artykułu jest przybliżenie owych czynników oraz szerszego kontekstu omawianych zjawisk, wykraczającego poza dyskusję na temat modelu reakcji państwa na zjawisko prostytucji. Tezą główną artykułu jest uznanie wieloaspektowości owych czynników wpływających na zmianę wykładni prawa, przy niezmienionym tekście przepisów. W konkluzji artykułu wskazano, że w dłuższej perspektywie czasowej nie jest możliwe utrzymywanie odmiennego spojrzenia na analizowanego zagadnienia w prawie publicznym i prawie prywatnym.