Problematyka karnej oceny sporządzenia protokołu walnego zgromadzenia niepublicznej spółki akcyjnej z udziałem osób nieposiadających praw do głosowania z akcji - Bułat, Adam; Oczkowski, Tomasz (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Celem artykułu jest analiza i przedstawienie opinii o roli notariusza przy ocenie czy protokołowane przez niego zdarzenie jest walnym zgromadzeniem spółki akcyjnej, które wymaga udziału w nim osób uprawnionych do głosowania w takim zdarzeniu. Według autorów, rola notariusza w tym zdarzeniu nie ogranicza się wyłącznie do roli protokolanta. Do obowiązków notariusza należy także weryfikacja statusu osób biorących udział i głosujących w zgromadzeniu. Naruszenie tego obowiązku może skutkować potencjalną odpowiedzialnością karną rejenta.