Problematyka wielokrotnego i podwójnego obywatelstwa z perspektywy polskiej i międzynarodowej - Podraza, Marek (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie polskich i międzynarodowych regulacji, odnoszących się do kwestii podwójnego i wielokrotnego obywatelstwa. Obywatelstwo to jedna z najważniejszych instytucji bezpośrednio odnoszących się do ludności. Pierwotnie łączone było tylko i wyłącznie z jednym państwem. W miarę upływu czasu i postępujących procesów globalizacyjnych stanowiska w tym zakresie uległy zmianie. W chwili obecnej w praktyce międzynarodowej widoczne są trzy podejścia do tej kwestii – od całkowitego zakazu, po częściowe zezwolenie i na pełnej akceptacji kończąc. Konstytucja RP nie zakazuje posiadania obywatelstwa innego państwa. W ostatnich lata widoczny jest proces stopniowej liberalizacji w podejściu do tej tematyki – zarówno na płaszczyźnie międzynarodowej, jak i krajowej. Dalsze procesy globalizacyjne i wzrost migracji powinny go jeszcze bardziej przyśpieszyć.