Obowiązki jednostek samorządu terytorialnego w zakresie zapewniania dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami - Mędrzycki, Radosław (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Zapewnienie dostępność stanowi obecnie jedno z wyzwań dla jednostek samorządu terytorialnego w Polsce. I chociaż wymagania dotyczące dostępności nie były zupełnie obce ustawodawstwu polskiemu to w 2019 r. nałożone zostały istotne, nowe obowiązki, których spełnienie stanowić ma realizację prawa unijnego i zobowiązań międzynarodowych. Celem artykułu jest ukazanie obowiązków jakie z punktu widzenia polskiego porządku prawnego rodzi po stronie jednostek samorządu terytorialnego regulacja dostępności. W badaniach wykorzystano metody właściwe nauką prawnym: dogmatycznoprawną i teoretycznoprawną. Prace badawcze pozwalają stwierdzić, że jednostki samorządu terytorialnego są właściwym obszarem wdrażania dostępności w Polsce. Ustawodawca formułując minimalne wymagania nakazuje zapewnienie dostępności w sferze architektonicznej, cyfrowej i informacyjno-komunikacyjnej. Jednostki samorządu terytorialnego powinny rozważyć, zwłaszcza w tych ostatnich dwóch sferach wyjście poza minimalne wymagania, co może przyczynić się do uatrakcyjnienia danej jednostki samorządu terytorialnego.