Decyzja o niezbędności wejścia na teren sąsiedniej nieruchomości w celu wykonania robót budowlanych - Maziarz, Aleksander (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Artykuł poddaje analizie przesłanki wydania decyzji zezwalającej na wejście do sąsiedniego budynku, lokalu lub na teren sąsiedniej nieruchomości w celu przeprowadzenia prac przygotowawczych lub robót budowlanych. W szczególności zbadano, w jakich sytuacjach wydanie takiej decyzji jest niezbędne do przeprowadzenia prac budowlanych i w jakim zakresie inwestor może korzystać z cudzej nieruchomości. Celem artykułu było zbadanie czy obecnie obowiązujące przepisy nie stanowią nadmiernej ingerencji w prawo własności umożliwiając udzielenie zgody w formie decyzji administracyjnej na wejście na teren cudzej nieruchomości. O ile ustalono, że obecne regulacje nie dokonują nadmiernej ingerencji w prawo własności to jednak ustawodawca nie sprecyzował sposobu naprawnienia szkody powstałej w wyniku korzystania inwestora z cudzej nieruchomości (budynku, lokalu) odsyłając w tym zakresie do kodeksu cywilnego. Taka konstrukcja może powodować, że właściciel nieruchomości będzie musiał sam podjąć często kosztowne i długotrwałe starania w tym zakresie na drodze cywilnoprawnej.