Czy niestawiennictwo do odbycia czynnej służby wojskowej jest występkiem trwałym? - Kulik, Marek (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Celem pracy jest dokonanie oceny charakteru prawnego przestępstwa niestawiennictwa do odbywania czynnej służby wojskowej. W literaturze i orzecznictwie przestępstwo to powszechnie jest uważane za występek trwały. Jednak szczegółowa analiza wskazuje, że zabronione zachowanie nie polega na wywoływaniu i podtrzymywaniu stanu sprzecznego z prawem, a na jego jednorazowym wywołaniu. Stan ten, oderwany od zachowania sprawcy, istnieje następnie niezależnie od tego, że sprawca nadal nie stawia się do służby wojskowej. Z punktu widzenia prawa administracyjnego obowiązek stawienia się do służby wojskowej istnieje nadal, mimo upływu terminu, jednak czyn zabroniony polega na niestawieniu się do służby wojskowej we wskazanym terminie, co powoduje, że mamy tu do czynienia nie z przestępstwem trwałym, a z jednorazowym występkiem z zaniechania. Ma to istotne znaczenie dla określenia czasu popełnienia czynu i ustalenia początku biegu terminu przedawnienia karalności.