Prawne aspekty ustanawiania i finansowania stypendium okresowego dla zawodników e-sportowych przez gminy. Kazus miasta Sosnowca - Kuczkowski, Przemysław (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Celem niniejszego opracowania jest rozwiązanie problemu prawnego, polegającego na znalezieniu odpowiedzi na pytanie o dopuszczalność ustanawiania i finansowania przez gminy okresowych stypendiów sportowych dla zawodników sportów elektronicznych na podstawie art. 31 ustawy o sporcie. W opracowaniu tym podjęto się również analizy pionierskiej uchwały Rady Miejskiej Sosnowca, dotyczącej stypendiów sportowych dla osób fizycznych osiągających wyniki we współzawodnictwie w zakresie sportów elektronicznych, pod kątem wystąpienia w niej przesłanek podmiotowych oraz przedmiotowych określonych w ustawie o sporcie. Wyniki badań zawarte w tej pracy dowiodły, iż istnieje prawna możliwość na gruncie ustawy o sporcie (mając zarazem na uwadze przepisy ustawy o finansach publicznych w zakresie wydatkowania środków budżetowych) ustanawiania i finansowania przez gminy, czy szerzej przez wszystkie j.s.t., okresowych stypendiów sportowych dla zawodników sportów elektronicznych. Artykuł ma charakter oryginalny i został poświęcony w całości problematyce stypendiów okresowych dla zawodników e-sportowych. Mając na uwadze jednostkowe prace dotyczące finansowania e-sportu, opracowanie tego zagadnienia w ramach artykułu, zdaniem autora, niewątpliwie wzbogaci aktualną literaturę. Analizy problemu dokonano przede wszystkim w oparciu o polskie przepisy ustawy, w której zawarto regulacje dotyczące stypendium sportowego, a także orzecznictwo oraz doktrynę.