Zasada dobrego sąsiedztwa – wybrane problemy - Dobkowska, Bogusława (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Jednym z warunków uzyskania pozytywnej decyzji o warunkach zabudowy jest spełnienie warunku określanego jako tzw. zasada dobrego sąsiedztwa. Zasada ta funkcjonuje w polskim porządku prawnym od ponad 20 lat. Celem niniejszego artykułu będzie analiza kierunku, w jakim zmieniają się uregulowania, ale też sposób interpretacji obecnych unormowań, w szczególności przez sądy administracyjne. W tym celu zostanie zastosowana metoda dogmatyczno-prawna. Analiza prawna zostanie dokonana przede wszystkim w oparciu o regulacje prawne i orzecznictwo sądów administracyjnych, a także poglądy doktryny. Rozważania związane z zasadą dobrego sąsiedztwa poprzedzone zostaną przedstawieniem regulacji prawnych określających, kiedy wymagane jest uzyskanie decyzji o warunkach zabudowy, jaki jest charakter prawny tej decyzji oraz jakie warunki muszą być spełnione, aby wydana została decyzja ustalającej warunki zabudowy. Następnie analizie poddane zostaną takie koncepcje jak działka sąsiednia, analizowany obszar, kontynuacja funkcji.