Kilka uwag o roli NGO w tworzeniu globalnego ładu podatkowego - Lipka, Krzysztof (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Organizacje pozarządowe odgrywają ważną rolę w tworzeniu globalnych norm w wielu dziedzinach (np. prawa człowieka i ekologia). Kształtujący się właśnie światowy ład podatkowy wydaje się być sferą, w której zaangażowanie NGO jest słabsze, a procesy zdominowane są przez organizacje międzynarodowe (OECD), kraje promujące własne interesy oraz wielkie korporacje. Celem artykułu jest analiza roli, jaką organizacje pozarządowe mogłyby pełnić w kreowaniu globalnego porządku podatkowego oraz zbadanie, które funkcje mogą być przez nie realizowane. Wnioski z badań potwierdziły, że choć obecnie NGO mają ograniczony wpływ na globalny ład podatkowy, to ich rola może i powinna być większa. Podstawowe funkcje, które są one władne wypełniać to promowanie wiedzy o problematyce, monitorowanie podejmowanych działań i wpływanie na przyspieszenie procesów.