(Nie)bezpieczeństwo dziecka w sieci – analiza krytyczna zjawiska sharentingu, troll parentingu i monetyzacji wizerunku dziecka - Hernacka-Janikowska, Anna Maria (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest zwrócenie uwagi na intensyfikację zjawiska sharentingu, troll parentingu oraz monetyzacji wizerunku dziecka w Internecie. Podstawą niniejszych rozważań będzie zaprezentowanie najważniejszych rozwiązań prawnych korelujących z omawianymi zjawiskami. Ponadto, przedstawione zostaną również najważniejsze zagrożenia związane z masowym i bezrefleksyjnym udostępnianiem informacji w mediach społecznościowych. W zakresie niezbędnym dla niniejszego tekstu, zaprezentowane będą statystyki nawiązujące do przedmiotowej problematyki. Wnioski płynące z podejmowanej problematyki dotyczą w szczególności zaprezentowania zagrożeń, jak również głównych postulatów usystematyzowanych w postaci pytań. Zasadniczym postulatem jest chęć wskazania na niebezpieczeństwa jakie niesie ze sobą bezrefleksyjne udostępnianie wizerunku dziecka w sieci.