American Progressivism: Supreme Court of the United States and the legitimization of eugenic practices - Sokalska, Edyta (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie kierunków reform i rozwoju idei eugenicznych w dobie Progressive Era w Stanach Zjednoczonych oraz ocena orzeczeń Sądu Najwyższego Stanów Zjednoczonych w kontekście praktyk eugenicznych. Na początku XX w. można dostrzec największą aktywność zwolenników nurtu progresywnego w USA. Ich działalność była odpowiedzią na zwiększoną industrializację, rozwój dużych korporacji i obawy przed korupcją w amerykańskiej polityce. Druga połowa ery progresywnej przyniosła wiele wymiernych, legislacyjnych zwycięstw progresywnych ekonomistów i ich apologetów. Reformy obejmowały regulacje stanowe, które dotyczyły warunków pracy, ustalały płace minimalne, określały godziny pracy i zakazywały pracy dzieci. Poglądy eugeniczne uzasadniały ustawodawstwo imigracyjne niekorzystne dla obcokrajowców. Ekonomiści powiązani z American Association for Labor Legislation i opowiadający się za reformami prawa pracy byli pod wpływem teorii race suicide. Orzecznictwo Sądu Najwyższego Stanów Zjednoczonych miało ogromny wpływ na kształt porządku prawnego w dziedzinie prawa gospodarczego i prawa pracy. Niektóre decyzje odzwierciedlały raczej ideologiczne nastawienie sędziów niż dążenie do reform. Skutkiem orzeczenia w sprawie Buck v. Bell była legitymizacja praktyk eugenicznych w Stanach Zjednoczonych. Sprawa ta była również klasycznym przykładem rywalizacji między jednostką a państwem o możliwość kontroli reprodukcji.