Legal determinants of control and supervision in the health system in Poland - Bentkowski, Sebastian (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Kryzys wywołany epidemią wirusa SARS-CoV-2 pokazał, jak dużym wyznaniem dla każdego państwa członkowskiego Unii Europejskiej jest zapewnienie realizacji polityki zdrowotnej zgodnie z postanowieniami w art. 168 traktatu o utworzeniu Unii Europejskiej oraz w duchu europejskiej solidarności. Celem artykułu jest przedstawienie prawnych wyznaczników nadzoru i kontroli realizacji polityki zdrowotnej w Polsce w ujęciu podmiotowym i przedmiotowym, a także ich analiza pod względem skuteczności i wydajności. Przedmiot artykułu obejmuje systematykę w ujęciu prawnym kompetencji i zadań podmiotów odpowiedzialnych za realizację polityki zdrowotnej państwa, wskazanie kryteriów nadzoru i kontroli w ochronie zdrowia, a także przedstawienie zasad i technik kontroli przeprowadzanych w tej sferze działalności państwa. Efektem rozważań jest wniosek, że przepisy prawa zapewniają prawidłowe funkcjonowanie systemu kontroli i nadzoru w sferze ochrony zdrowia.legal determinants of supervision and control of the implementation of health policy in Poland in terms of its subjective and objective scopes, and their analysis in terms of effectiveness and efficiency. The subject of this article includes the systematisation in legal terms of the competencies and tasks of the entities responsible for the implementation of the state health policy, an indication of the criteria for supervision and control in health protection, and the presentation of the principles and techniques of control carried out in this area of the state activity. The result of the analysis is the conclusion that the provisions of law ensure the proper functioning of the system of control and supervision system in the area of health protection.