Wory w zakonie w Rosji jako zjawisko kryminologiczne - Laskowska, Katarzyna (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Opracowanie przedstawia rozwój i ewolucję autorytetów przestępczych zwanych vorami v zakonie w Związku Radzieckim i w Rosji. Ukazuje specyfikę ich działalności zarówno w placówkach penitencjarnych, jak i na wolności. Celem niniejszego opracowania jest ukazanie warunków kształtowania się i przemian vorów v zakonie w dawnej i współczesnej Rosji oraz ich aktualnej sytuacji. Analizy doprowadziły do przekonania, że vory v zakonie na przestrzeni 100 lat od powstania, pomimo przeobrażeń systemu społeczno-ekonomiczno-politycznego w Rosji, nadal zajmują dominującą pozycję w zorganizowanym świecie przestępczym. Wprawdzie nie przestrzegają wielu dawno ustalonych krępujących ich zasad moralnych, ale skutecznie osiągają swoje cele.