Zdalny udział oskarżycieli w rozprawie w sprawach karnych - Szczechowicz, Krystyna Jolanta (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Nowelizacja art. 374 Kodeksu postępowania karnego dokonana ustawą „covidovą” z 19 czerwca 2020 r.[1] umożliwiła prowadzenie rozpraw w trybie zwyczajnym za pośrednictwem urządzeń zapewniających komunikację na odległość. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie czy wprowadzone do polskiego procesu karnego rozwiązania w zakresie zdalnych rozpraw zapewniają oskarżycielom równe traktowanie i w należytym stopniu zmierzają do przystosowania procesu karnego do zmieniającego się życia społecznego oraz rozwoju technologicznego. Postawiono hipotezę badawczą, że aktualne uregulowania pozwalające oskarżycielom na zdalny udział w rozprawie nie traktują stron w równy sposób, ograniczają decyzyjność sądu, co do sposobu prowadzenia postępowania, nie dają możliwości korzystania z dobrodziejstw nowych technologii w sposób optymalny.