Personnel policy of the Ministry of Foreign Affairs in the period of formation of the foreign service of the Second Polish Republic – recruitment of the staff and requirements for candidates to work in the department - Słyszewska, Joanna (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie kilku najważniejszych aspektów polityki kadrowej prowadzonej przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych począwszy od 1918 r. Punktem wyjścia jest odzyskanie przez Polskę niepod- ległości i utworzenie Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Znamienne, że rok 1926 zamyka pewien etap w dziejach polskiej dyplomacji, w trakcie którego dążono do jak najbardziej funkcjonalnego kształtu organizacyjnego MSZ, tworzono sieć zagranicznych placówek dyplomatycznych i konsularnych oraz opra- cowywano podstawowe akty normatywne. Ocena polityki kadrowej MSZ w pierwszych latach jego funkcjonowania jest trudna ze względu na płynność kadr, częste zmiany ministrów i ciągłą reorganizację struktury. Od początku istnienia odrodzonego państwa dobierano odpowiednie kadry, opracowywano szczegółowe instrukcje regulujące kwestie personalne. Wydaje się, że mimo wielu trudności udało się stworzyć merytoryczny i kompetentny zespół. Podstawowe jednostki organizacyjne resortu oraz sieć placówek zagranicznych powstały w ciągu pierwszych trzech lat funkcjonowania MSZ i były doskonalone w kolejnych latach.