O problemach związanych z praktycznym ujęciem niektórych znamion występku naruszenia miru domowego z art. 193 Kodeksu karnego - Mielcarek, Piotr (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie wybranych znamion przestępstwa z art. 193 kodeksu karnego, w szczególności pod kątem ukazania problemów, jakich ich aktualne ujęcie może wywołać w praktyce stosowania tego przepisu. W niniejszym artykule zostały przedstawione poglądy doktryny oraz orzecznictwa w zakresie wybranych elementów przestępstwa z art. 193 k.k. (takich jak „dom”, „wdarcie się”, „osoba uprawniona” oraz „ogrodzony teren”) – oraz zestawione z konkretnymi przykładami stanów faktycznych, w których utrwalone w nauce prawa karnego znaczenie tych przepisów może wywołać wątpliwości, w tym także w zakresie umożliwiającym uniknięcie sprawcy poniesienia odpowiedzialności karnej w sytuacji, w której odpowiedzialność ta będzie w pełni uzasadniona.