Sposób odzwierciedlania w protokole emocji osób przesłuchiwanych w sprawie karnej – badanie praktyki - Jagiełło, Dariusz (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Celem artykułu jest podsumowanie analizy akt polskich postępowań karnych odnośnie do techniki protokołowania w ujęciu wierności odzwierciedlenia relacji osoby przesłuchiwanej. Próbą badawczą objęte zostały zarówno protokoły dokumentujące czynność przesłuchania na etapie postępowania przygotowawczego, jak i sądowego. Uzupełniająco (z zastrzeżeniem treści art. 174 k.p.k.) analizowano notatki służbowe funkcjonariuszy policji. W treści opisana została praktyka protokołowania a także dostrzeżone błędy. Analiza obejmowała dwa rodzaje spraw - odnośnie zarzutu z art. 207 k.k. (przestępstwo znęcania) i art. 197 k.k. (przestępstwo zgwałcenia), co wynikało z przyjętego przez Autora celu badawczego. Opracowaniema charakter głównie opisowy - podsumowujący. Jest on pierwszą częścią badań prezentującą wyłącznie praktykę postępowania. W drugim tekście wskazane będą i zaproponowane zostaną wytyczne odnośnie do tego jak należy tworzyć prawidłowo protokół w sprawie karnej. Treść pozbawiona jest uwag odnośnie wpływu na przebieg postępowania karnego, w związku z odzwierciedlenie lub też jego brakiem w kontekście stanów emocjonalnych, głównie w ujęciu zasady swobodnej oceny dowodów, czy też zasady bezpośredniości. Odniesienia do zasad procesu karnego znajdą się w kolejnym tekście.