Bieżący nadzór państwa nad prywatnym sektorem ochrony osób i mienia - Bogdalski, Piotr Dariusz (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Przedmiotem rozważań prezentowanych w artykule jest prywatny sektor ochrony osób i mienia, zaś ich celem – ocena bieżącego nadzoru państwa nad tym sektorem. W artykule zdefiniowano pojęcie bieżącego nadzoru państwa nad prywatną działalnością ochroniarską oraz wskazano podmioty, którym powierzono jego sprawowanie. Jednocześnie przedmiotem szczegółowych rozważań uczyniono zakres przedmiotowej i podmiotowej właściwości wspomnianych podmiotów, dostępne im środki kontroli i nadzoru oraz realizację ich kompetencji nadzorczych w praktyce. Ustalenia w powyższym względzie pozwoliły na dokonanie krytycznej oceny państwowego nadzoru w aspekcie systemowym, regulacyjnym i wykonawczym. Sformułowano również wnioski dotyczące zakresu ewentualnych zmian legislacyjnych oraz organizacji aparatu nadzoru. Do podstawowych metod badawczych, które zostały wykorzystane do osiągnięcia zakładanego celu należały metody teoretyczne, wśród których wypada wymienić analizę dogmatyczno-prawną, krytyczną analizę literatury oraz analizę dokumentów. Przedstawione w artykule wnioski mogą być przyczynkiem w dyskusji nad poprawą państwowego nadzoru nad prywatnym sektorem ochrony.