Charakter prawny delegowania przez radę dyrektorów prowadzenia spraw spółki na rzecz dyrektorów wykonawczych w prostej spółce akcyjnej - Gornowicz, Michał (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Możliwość ustanowienia delegacji uprawnień rady dyrektorów na rzecz dyrektorów wykonawczych w prostej spółce akcyjnej (zwanej dalej jako PSA) została wprowadzona do polskiego systemu prawnego wraz z przepisami dotyczącymi PSA, co miało miejsce 1.07.2021 r. Podstawą delegacji jest art. 300⁷⁶ § 1 k.s.h. stanowiący, że regulamin rady dyrektorów lub uchwała rady dyrektorów może przewidywać delegację niektórych albo wszystkich czynności prowadzenia przedsiębiorstwa spółki na jednego dyrektora albo niektórych dyrektorów (dyrektorzy wykonawczy). Celem artykułu jest określenie charakteru prawnego przedmiotowej delegacji na gruncie funkcjonowania PSA, która od relatywnie krótkiego czasu obowiązuje w polskim systemie prawnym. W związku z powyższym, poruszona przez Autora problematyka nie została wyczerpana w literaturze przedmiotu. W wyniku podjętych rozważań prawnych ustalono, że przedmiotowa delegacja uprawnień ma charakter pełnomocnictwa rodzajowego, co wynika z fakultatywności jej ustanowienia, swobody w zakresie określenia zakresu przypisanych dyrektorom wykonawczym uprawnień oraz ich liczby.