The law and gender-based domestic violence in Spain – legal backgrounds, efficiency and problems - González-Costa, José Antonio (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
W artykule przedstawiono historię, strukturę, funkcjonalność i skuteczność ustawy 1/2004 z dnia 28 grudnia 2004 r. o środkach ochrony przed przemocą ze względu na płeć. Przedstawiono kontekst prawny, jak również zanalizowano następujące aspekty: czy ustawa spełnia swój cel, jakim jest zwalczanie przemocy, czy pomaga rozwiązywać problemy i czy liczba ofiar przemocy zmniejszyła się od czasu jej uchwalenia. Celem artykułu jest wykazanie, że ustawa 1/2004 z dnia 28 grudnia jest nieskuteczna i nie rozwiązuje problemów przemocy ze względu na płeć ani domowej, ani rodzinnej. Ponadto jest to prawo dyskryminujące, ponieważ chroni tylko kobiety, wykluczając mężczyzn. Zdaniem autora ustawa 1/2004 powinna chronić wszystkie ofiary, niezależnie od ich płci.