Ukraiński Instytut Pamięci Narodowej – pozycja ustrojowa i główne kierunki działalności w latach 2006–2023 - Czachor, Rafał (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
W ostatnich dekadach w niektórych postkomunistycznych państwach Europy Środkowej i Wschodniej utworzono podmioty zajmujące się prowadzeniem polityki historycznej, archiwizacją dokumentów i popularyzowaniem wiedzy o represjach mających miejsce w XX wieku. Jednym z tych państw jest Ukraina, w której od 2006 roku funkcjonuje Ukraiński Instytut Pamięci Narodowej. Poniższy artykuł ma na celu analizę sytuacji prawnej i ewolucji zakresu merytorycznego działalności tegoż podmiotu. Materiałem badawczym posłużyły wszystkie najważniejsze akty prawne dotyczące jego działalności. Wskazano, że kluczowe znaczenie ma włączenie go w struktury władzy wykonawczej, co nie tylko w pewnym stopniu ogranicza możliwości funkcjonowania, jak i uzależnia tę działalność od polityki aktualne funkcjonującego rządu. Podległość ministrowi kultury w dużym stopniu determinuje charakter działalności tego podmiotu.