State of helplessness of a victim in the context of sexual abuse of a person with disabilities - Habrat, Dorota (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Seksualne nadużycia wobec osób z niepełnosprawnością stanowią grupę przestępstw, które są rzadko zgłaszane i niewłaściwie monitorowane. Przeważająca część nadużyć seksualnych wobec osób z niepełnosprawnością pozostaje niejawną liczbą, ponieważ jeśli te przestępstwa mają miejsce w społecznie najbliższym środowisku osoby pokrzywdzonej, to uznawane są za sprawę pry- watną. Celem artykułu jest analiza dogmatyczno-prawna penalizacji wykorzystywania stanu bezradności osoby z niepełnosprawnością. W niniejszym tekście zwrócono uwagę na zwiększone ryzyko stania się ofiarą przemocy seksualnej ze względu na cechę niepełnosprawności w kontekście ochrony przed różnego rodzaju formami wykorzystania seksualnego. Wskazano na trudności pojawiające się w określeniu skali przestępstwa wykorzystania seksualnego wobec osób z niepełnosprawnością. Zanalizowano tryb ścigania przestępstwa określonego w art. 198 k.k. oraz dokonano wykładni pojęcia „bezradność”. Ponadto w artykule przedstawiono statystyki policyjne oraz sądowe dotyczące przestępstwa stypizowanego w art. 198 k.k. Skoncentrowano uwagę na nie- pełnosprawności jako potencjalnym czynniku bezradności. Uzasadniono kompleksowość problemu, uwzględniając różnorodność wartości i standardów związanych z życiem seksualnym. Wykazano, że osobom z niepełnosprawnościami należy się szczególna ochrona, a zapewnienie im godności należy do podstawowych obowiązków państwa prawa i społeczeństwa obywatelskiego.