Glosa do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Olsztynie z 3 listopada 2022 r., sygn. akt II SA/Ol 698/22 - Majer, Tomasz Tadeusz (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Komentowany wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Olsztynie dotyczy granic postępowania egzekucyjnego w administracji oraz zasady trwałości decyzji ostatecznej. Z oboma kwestiami łączy się możliwość interpretacji decyzji administracyjnej. Ma on doniosłe znaczenie dla postępowania egzekucyjnego oraz stanowi dodatkową ochronę dla zobowiązanego. W komentowanym wyroku Sąd, słusznie przyjął, że zarzut oparty na przesłance wygaśnięciu obowiązku może być skuteczny tylko gdy istnieje pewność co do zakresu obowiązku. W razie wątpliwości, konieczne jest zatem zniesienie sporu co do rzeczywistego zakresu obowiązku przez zastosowanie art. 113 § 2 k.p.a. Celem niniejszego artykułu była w pierwszej kolejności rekonstrukcja i ocena argumentacji sądu w kontekście stosowania na gruncie postępowania egzekucyjnego w administracji art. 113 § 2 Kodeksu postępowania administracyjnego. W dalszej kolejności autor starał się uzupełnić i rozwinąć argumentację Sądu. W tym zakresie celem pracy było omówienie zasad rekonstrukcji normy prawnej w oparciu o przepis art. 16 i 113 § 2 k.p.a. w zw. z art. 33 § 1 u.p.e.a. Autor starał się wykazać konieczność stosowania metody wykładni systemowej oraz celowościowej w kontekście stosowania wskazanych przepisów. ar W tym zakresie celem pracy było zaprezentowanie przesłanek jakie winny być brane pod uwagę w procesie wykładni tych przepisów.