Fundacja rodzinna jako propozycja zabezpieczenia interesów majątkowych podstawowej komórki społecznej w warunkach kryzysu - Bielecki, Leszek (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
W przedmiotowym opracowaniu prezentuję instytucję rodziny oraz instytucję nową jaką jest fundacja rodzinna, a następnie wykazuję, że owa nowa instytucja prawna powstała w celu zabezpieczenia interesów majątkowych rodziny jako podstawowej komórki społecznej, również w warunkach kryzysu, aczkolwiek przy zachowaniu w tym zakresie zasad etycznych. Celem opracowania jest udowodnienie tezy o tym, że fundacja rodzinna jest odpowiednią propozycją zabezpieczenia interesów majątkowych rodziny w warunkach kryzysowych. Podsumowując zatem wszelkie okoliczności i aspekty prawne funkcjonowania fundacji rodzinnej wydaje się uzasadniona teza, że przyjęte rozwiązania legislacyjne mogą w dużym stopniu zabezpieczyć majątek rodzinny w tak skonstruowanej formule prawnej.