Działalność zorganizowanych struktur przestępczych w obszarze fałszowania leków - Wojewoda, Ewelina (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Przestępczość farmaceutyczna stanowi bardzo poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego, zarówno w krajach rozwijających się, jak i rozwiniętych. Skalę problemu potwierdzają bardzo niepokojące doniesienia medialne dotyczące liczby zgonów, które nastąpiły wskutek niewłaściwego zażywania leków, w tym spożywania leków sfałszowanych. Obszar fałszowania środków leczniczych został zdominowany przez zorganizowane grupy przestępcze, które prowadzą działalność na masową skalę. Celem artykułu jest przedstawienie przestępczości farmaceutycznej jako współcześnie klasycznego obszaru działania zorganizowanych struktur przestępczych, albowiem pozwala przestępcom osiągać lukratywne zyski przy niewielkich kosztach działalności. Ponadto jej specyfika przesądza o tym, że działania wchodzące w jej zakres są bardzo trudne do wykrycia, a zatem stanowi ona względnie bezpieczne pole do popełniania licznych nadużyć przez dobrze zorganizowane międzynarodowe ugrupowania przestępcze.