Legal understanding of the emergence and termination of freedom of will - Savchenko, Viktor (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Wolna wola jest istotną ideą prawną, która determinuje charakter stosunków prawnych. Wolna wola ma szczególne znaczenie dla prawa prywatnego, ponieważ kształtuje mechanizmy zawierania umów, wykonywania zobowiązań, zakres zdolności cywilnoprawnej, przestrzeganie zasad dyskrecji, dobrowolności, uczciwości itp. Celem artykułu jest określenie dynamiki swobody woli oraz prawne uzasadnienie momentu jej powstania i ustania. Zakres wolnej woli jest dynamiczny; powstaje w momencie narodzin i zmienia się przez całe życie. Zakres wolnej woli jest związany z dwoma głównymi kryteriami: poziomem inteligencji i zakresem zdolności cywilnej. Małoletnie dzieci, osoby o ograniczonej zdolności do czynności prawnych i osoby ubezwłasnowolnione mają najniższy poziom wolnej woli. Zakres wolnej woli może również różnić się w ramach określonej zdolności cywilnej. Wolna wola może być tymczasowo zawieszona, gdy ktoś jest nieświadomy swoich działań. Całkowita, nieodwracalna utrata wolnej woli następuje jedynie w przypadku śmierci. Od tego momentu dana osoba przestaje być stroną stosunków prawnych i osobą prawną.